Biti financijski pismen znači posjedovati znanje i imati sposobnost koristiti vještine za učinkovito i djelotvorno upravljanje financijama. Financijska pismenost označava osnovno znanje o vođenju financija i poznavanje financijskih usluga na tržištu. Ako težite unaprijediti svoju financijsku pismenost kroz vrijeme ćete učinkovitije donositi odluke o osobnim, obiteljskim i poslovnim financijama, te financijskim proizvodima i uslugama koje vode stabilnijem i prosperitetnijem životu. 

To može uključivati planiranje osobne potrošnje, dugoročno ili kratkoročno ulaganje, trgovanje dionicama ili ulaganje u investicijski fond. Financijsko znanje potrebno je i prilikom planiranje kupnje nekretnine ili kupnje automobila korištenjem kredita.

U svakom slučaju ne treba se bojati financijskih usluga ili proizvoda, već ih je potrebno poznavati, razumjeti. Nužno je i biti sposoban procijeniti koliko je koja od njih primjerena i prikladna za vas.

Veliku ulogu pri opismenjavanju ima i sama financijska industrija koja korisnicima mora dati potpunu i kvalitetnu informaciju o svakoj, a posebno novoj usluzi.

Photo by Unsplash

5 savjeta kako unaprijediti svoju financijsku pismenost

Nikada nije kasno da sami povećate razinu svoje financijske pismenosti, a slijedeći ovih pet savjeta bit ćete na dobrom putu da poboljšate svoje vještine učinkovitog upravljanja financijama, štednjom i ulaganjem.

Educirajte se

Često spominjemo važnost cjeloživotnog obrazovanja, a upravo je važnost takvog obrazovanja jako bitna kod financijskih usluga. Financijska industrija kontinuirano razvija nove financijske proizvode i usluge te stečena razina financijske pismenosti u nekom trenutku nije i neće biti dovoljna. Potrebno ju je iznova nadograđivati sustavno prateći zbivanja i inovacije koje nudi financijska industrija

Planirajte proračun

Izrada proračuna ključni je korak za financijsku pismenost. Može vam pomoći da pronađete sve rupe u vašoj potrošnji i identificirate područja u kojima previše trošite. Budžetiranje ne samo da vam pomaže vidjeti kamo ide vaš novac, već vas također usmjerava na putu prema uštedi novca. Započnite praćenjem svih svojih troškova, što će pokazati postoje li mjesta na kojima možete smanjiti troškove. Sustavnim planiranjem i praćenjem proračuna optimizirat ćete upravljanje svojim financijama.

Pitajte, potražite pomoć stručnjaka

Financijska pismenost je neophodna za svakoga tko se nada da će razumjeti svoj novac, a svima nam je s vremena na vrijeme potrebna mala pomoć. Ako se osjećate zbunjeno zbog svoje financijske situacije, znajte da niste sami. Svi smo se osjećali kao da je naš novac u nekom trenutku izgubljen u prijevodu – ali ne brinite: postoji mnogo online resursa koji mogu pomoći. Potražite pomoć provjerenih stručnjaka pogotovo u stiuacijama koje zahtijevaju veću informiranost obzirom na razinu rizičnosti.

Photo by Unsplash

Investirajte

Burza je povijesno vraćala prosječno 8% svake godine i odličan je način za financijski pismene ljude da s vremenom povećaju svoj novac. Ako niste upoznati s ulaganjem, možda bi se isplatilo razgovarati s financijskim savjetnikom koji će vas provesti kroz to kako to funkcionira, pomoći vam da odaberete portfelj koji odgovara vašim ciljevima i koji odgovara vašoj razini tolerancije na rizik.

Učite na greškama

Jeste li u prošlosti loše upravljali svojim financijama? Ako je tako, niste jedini. Mnogi imaju ili su imali financijske probleme u nekom trenutku svog života. Nikada nije kasno preuzeti kontrolu nad svojim novcem, ali biti financijski pismen znači imati realno razumijevanje o tijeku vašeg novca i znati to promijeniti ako odluke koje donosite nisu učinkovite.

Avatar

By MDP