Financijska pismenost obuhvaća važna znanja koja su nužna za sve koji žele odgovorno i pametno donositi odluke za poslovne i osobne financije. Ovdje ćemo pojasniti što je financijska pismenost te donosimo par korisnih informacija kako uz razumijevanje financija možete ostvariti veću dobrobit za sebe, svoje zaposlenike i svoju tvrtku.

Izvor: Unsplash

Što je financijska pismenost i zašto je važna?

Jedinstvena definicija financijske pismenosti ne postoji, ali možemo protumačiti da taj pojam označava osnovno znanje o vođenju financija i poznavanje financijskih usluga na tržištu. Možemo reći da je financijska pismenost učinkovito upravljanje financijama kombinacijom znanja i vještina pojedinaca.

I sad dolazimo do glavnog pitanja koje glasi: zašto je financijska pismenost važna ne samo za poduzetnike već i zaposlenike? Odgovor podrazumijeva da obje te skupine ljudi donose odluke. Financijski pismena osoba može učinkovitije donositi odluke o osobnim, obiteljskim i poslovnim financijama, te financijskim proizvodima i uslugama koje vode stabilnijem i prosperitetnijem životu. 

Financijska pismenost ključna je za kvalitetno upravljanje vlastitim financijama

Vrlo vjerojatno ste se u nekom trenutku zapitali kolika će biti vaša mirovina, odnosno hoćete li živjeti jednako dobro ili lošije u odnosu na životni standard koji trenutno živite. Niste jedini jer građani Republike Hrvatske postaju sve zainteresiraniji za vlastite financije i kako njima pravilno upravljati. Stoga ne čudi što je jedna od sveprisutnih tema upravo pitanje visine mirovine. 

financijska pismenost
Istraživanje o razini financijske pismenosti u Hrvatskoj

Istraživanje o financijskoj pismenosti ukazuje na nove trendove

Prema istraživanju financijske pismenosti u Hrvatskoj koju je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) krajem 2019. godine, financijska pismenost građana Republike Hrvatske je na većoj razini nego što je bila u 2015. godini te je ona iznosila 12,3 bodova (od ukupno 21).  Ovakvim pozitivnim trendom, naša se zemlja približila prosječnoj financijskoj pismenosti G20 zemalja u 2017. godini, a odmakla od građana Bugarske, Crne Gore, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Rumunjske u kojima je ovo istraživanje također bilo provedeno. Istraživanje je pokazalo kako financijska pismenost raste što su građani stariji pa samim time postaju odgovorniji u upravljanju vlastitim financijama, što podrazumijeva štednju, podmirivanje obaveza na vrijeme i promišljenije kupovanje. Iako je istraživanje pokazalo da čak 68 posto građana aktivno štedi, velik postotak – njih 50 posto, novac čuva kod kuće. Tek mali postotak, njih 4 posto, novac ulaže u kupovinu dionica, a 10 posto njih u kupovinu nekretnina.

Avatar

By MDP