Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku dobrog upravljanja osobnim financijama. U tome vam može pomoći kvalitetno postavljanje osobnih financijskih ciljeva. Na taj ćete način lakše ostvariti planirano jer ćete u svakom trenutku imati predodžbu za što štedite zarađeni novac te kvalitetno preraspodijeliti ostatak novca na tekuće troškove ili druge potrebe. Što su osobni financijski ciljevi i kako i prvavilno postaviti donosimo u nastavku.

financijski ciljevi
Izvor: Unsplash

1. Svrstajte svoje financijske ciljeve u vremenske kategorije

Stavljanjem finacijskih ciljeva u određene kategorije lakše ćete se snalaziti u okvirima svojih financijskih mogućnosti. Tako sve što planirate u budućnosti realizirati podijelite na kratkoročne (do 3 mjeseca), srednjoročne (od 3 mjeseca do 5 godina) i dugoročne ciljeve (više od 5 godina), ovisno o vašim prihodima i mjesečnim troškovima.

  1. Primjer kratkoročnog cilja:

„Idući mjesec kupit ću novu sportsku odjeću u vrijednosti 500 kn, koja mi treba za trening.“  

  • Kod kratkoročnog cilja ne treba vam puno vremena, kao ni novca da ga ostvarite jer ne odskače previše izvan okvira vaših trenutnih financijskih mogućnosti.
  • Primjer srednjoročnog cilja: 

„Za dvije godine kupit ću novi automobil u vrijednosti 50 000 kn.“

  • Kod srednjoročnog cilja potrebno vam je malo više mjeseci kako biste uštedili određeni iznos novca potrebnog za ostvarivanje cilja.
  • Primjer dugoročnog cilja:

„Za sedam godina s obitelji kupujem kuću.“

  • Dugoročne ciljeve postavljate za veće investicije, poput kupovine novog doma za vas i vašu obitelj.

2. Osobni financijski ciljevi: odredite prioritete

Živimo u nemirnim vremenima koja su često podložna financijskim krizama. Bez obzira na vanjske čimbenike, u životu se možete susresti s neočekivanim troškovima. U tom trenutku važno je odvagati prioritete. To znači da privremeno, sve dok vam vaša financijska situacija ponovno to ne dozvoli, nećete izdvajati novac za štednju za najmanje prioritetan cilj.

Na primjer: „Ovaj mjesec neću staviti na štednju 700 kn za putovanje u New York jer moram kupiti novi akumulator za automobil.“

3. Osobni financisjki ciljevi: budite doslijedni

Pri realizaciji postavljenih ciljeva važno je biti uporan i dosljedan. Naravno, kao što je spomenuto, u životu ćete vrlo vjerojatno naići na neočekivane troškove zbog kojih ćete privremeno morati zaustaviti svoje ciljeve. Jasnom vizualizacijom ciljeva, pa čak i ako ih imate negdje zapisano, bit ćete više motivirani u svojem naumu te ćete u svakom trenutku imati podsjetnik za što sve štedite svoj teško zarađeni novac i tako smanjiti mogućnost trošenja novca na druge nepotrebne stvari.

Avatar

By MDP