Možda otvarate račun po prvi put i ne znate koja kartica vam treba, ili imate studenta u drugom gradu i pitate se kako je najbolje slati mu novac. Saznajte sve o različitim vrstama kartica na našem tržištu.

Fintech – Izvor: Unsplash

Hrvati često plaćaju karticama. Ipak, mnogima, posebno mladima, nije potpuno jasna razlika između različitih bankovnih kartica. Neznanje o karticama, posebno kada se radi o kreditnim karticama, može voditi u dugove, ugroziti kreditnu sposobnost i ljudima značajno otežati život.

Kartice su već dugo vremena jedan od češćih instrumenata plaćanja. Prve kartice pojavile su se sredinom 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Razvojem bankarstva i tehnologije, razvijale su se i kartice pa danas na tržištu postoji više mogućnosti za klijente.

Dakle, bankovne kartice su plastične kartice s magnetnom trakom koja sadrži identifikacijski broj koji se strojno očitava. Izdaju ih banke ili kartičarske kuće. Njima se može plaćati na POS terminalima (uređaji s kojim trgovac uspostavlja vezu s bankom) i na Internetu.

Važno je znati da ćete kao vlasnik kartice imati određene troškove kartice, odnosno naknade. Obično se tu radi o upisninama, troškovima izdavanja kartice, godišnjim članarinama, naknadama za podizanje gotovine (primjerice na bankomatima druge banke), troškovima vođenja računa i drugima. 

Da biste karticama mogli dobro upravljati, umjesto da one upravljaju vama, i da biste znali koja vam kartica zapravo treba, potrebno se dobro informirati. U nastavku saznajte sve karticama, takozvanom „plastičnom novcu“.

Kreditna kartica – Izvor: Unsplash

Debitna kartica

Debitnu karticu izdaje banka za određeni tekući, devizni ili žiro račun. Ako vam se kartica izdaje prvi put, obično za izdavanje nema naknade. Debitnom karticom možete plaćati samo do iznosa koji imate na računu, a prilikom plaćanja račun se tereti odmah po izvršenju transakcije. Dakle, kada nešto platite karticom, debitna kartica povlači novac izravno s vašeg tekućeg računa. Da bi se transakcija odobrila, važno je imati na računu određeno stanje ili, što ne bismo savjetovali, odobreni minus. Transakcije koje možete vršiti ovom karticom su gotovinske transakcije (primjerice podizanje gotovine) i transakcije kupovine za koje nećete plaćati kamate. U današnje vrijeme kupnja debitnom karticom odvija se maksimalnom brzinom, a bez osobnog identifikacijskog koda (pina) moguće je karticom platiti odjednom za iznose do 250 kuna.

Pre-paid kartica

Pre-paid kartica nije nužno vezana za debitni niti za kreditni račun. Radi se o kartici koju klijent unaprijed „puni“ novčanim sredstvima kojima potom on ili netko drugi može raspolagati, odnosno plaćati na prodajnim mjestima. Ovakva kartica omogućuje lakšu kontrolu potrošnje negoli debitna ili kreditna jer pojedinac sam unaprijed odlučuje o iznosu na kartici. Dobra je ukoliko često putujete i želite se zaštititi od krađe. Odlična je opcija primjerice i za roditelje koji djecu uče financijskoj samostalnosti i odgovornosti pa je često koriste studenti koji studiraju u drugom gradu. Ako vaš student voli noćne izlaske u kojima je veća opasnost od krađe, pre-paid kartica je način na koji možete umanjiti potencijalnu štetu. Za one koji vole Internet kupovinu ili koji plaćaju poslovne suradnike preko Interneta, ova kartica pruža veću sigurnost pri kupovini jer se uklanja mogućnost da velika svota novca nestane s računa ukoliko slučajno zalutate na nekakav nesiguran website.

Gotovinska kartica

Kod gotovinske kartice, koju izdaje banka, priča je vrlo jednostavna. Ukoliko vam kartica treba samo za podizanje gotovine, ovo je kartica za vas.  Gotovinskom karticom novac ćete moći podići na bankomatima ili na blagajnama.  Iznimno je važno pri podizanju gotovine na bankomatima paziti podižete li novac na bankomatu u banci koja vam je izdala karticu ili na nekom drugom bankomatu budući da vam drugi bankomati najčešće naplaćuju naknadu za korištenje ove usluge.

Kreditne kartice

Kreditne kartice su bankovne kartice vezane za određeni kreditni račun kojeg odobrava banka. Koriste se za naknadno plaćanje putem kredita, dakle vaš račun se ne tereti odmah pri izvršenju transakcije. Kreditna kartica će vam omogućiti da dug plaćate u ratama ili u dogovorenom postotku ukupnih troškova.

Prednosti kreditnih kartica su na prvi pogled očite, no baš zbog toga je lako upasti u zamku prevelikog trošenja novca i impulzivne kupnje. Kada se kupuje kreditnim karticama novac nije opipljiv, a na tekućem računu provedena transakcija nije automatski vidljiva pa je lako zaboraviti da će u jednom trenutku svaka kupovina doći na naplatu kao i to da će vam banka za korištenje ove kartice naplaćivati kamate i naknade. Zbog toga je posebno važno educirati se upravo o kreditnim karticama.

Na tržištu postoji nekoliko vrsta kreditnih kartica. To su revolving, charge, kartica s obročnom otplatom i co-branding kreditna kartica. Najčešće je obročna otplata dio revolving kartice i rijetko se kartica s obročnom otplatom izdaje zasebno. Krenimo redom!

Revolving kreditna kartica

Revolving kreditna kartica omogućuje korištenje odobrenog kreditnog limita koji se automatski obnavlja. Kada koristite ovu karticu dužni ste mjesečno podmirivati određeni postotak troškova (najčešće 5% ili 10%), a ostatak se troškova prenosi na sljedeći mjesec. Otplatom određenih troškova, limit se obnavlja i korisnik ga može koristiti do maksimalne visine koju odobrava banka. Da bi se podmirili troškovi, izravno se tereti vaš tekući račun. Za neplaćeni iznos (odnosno za iskorišteni dio limita) banka će vam naplatiti kamatu. Ukoliko iznos platite u cijelosti, nećete platiti kamatu.

Znate one čizme koje drugo gledate i ne možete si ih priuštiti odjednom platiti? Super, možete ih kupiti na rate! Ali, sada se još pokvarila perilica, trebalo bi platiti osiguranje za auto i registraciju, a baš ste i s prijateljima isplanirali jedno putovanje. Sve to izgleda moguće uz revolving kreditnu karticu, no treba biti svjestan da ova kartica nije duh iz svjetiljke koji je tu da vam ispuni sve želje. Svaku od tih želja treba platiti i planirati s obzirom na svoje stvarne mogućnosti i ako dobro ne planirate i niste odgovorni, baš svaku tu želju će vam banka još dodatno naplatiti u obliku kamata. Zato, kada su kreditne kartice u pitanju, nemojte se prepustiti emocijama i donositi impulzivne odluke, nego postupajte savjesno i pametno.

Kreditna kartica – Izvor: Unsplash

Charge kreditna kartica

Kod charge kreditne kartice, situacija je za nijansu drugačija je ova kartica otvara mogućnost beskamatne odgode plaćanja. Ukupan iznos dugovanja nastalog unutar jednog obračunskog perioda (jednog mjeseca) naplaćuje vam se u cijelosti, u jednom obroku po završetku tog obračunskog perioda. S bankom možete dogovoriti dospijeće plaćanja i prilagoditi ga datumu mjesečnih primanja. Ako dug ne možete podmiriti, banka će vam blokirati karticu.

Co-branding kreditna kartica

Banka ovu karticu izdaje u suradnji s nekom drugom kompanijom. Korisnik co-branding kreditne kartice može ostvariti određene pogodnosti poput poklona, popusta, nagradnih bodova i tako dalje. S druge strane, co-branding kreditna kartica snažan je marketinški alat kartičarskih kuća i različitih brandova. Pokazalo se da co-branding kartice utječu na veću potrošnju od strane korisnika negoli što troše vlasnici drugih vrsta kartica. Zato promislite prije nego se odlučite uzeti ovakvu karticu. Možda se čini da je fora ili vam predstavlja svojevrsni simbol vlastite dobre potrošačke moći, no, kao i bilo koja druga, ovo je kreditna kartica čiji dug treba platiti. To je osnovna stvar koju treba imati na umu kada kupujete kreditnom karticom.

Avatar

By MDP