Imam li pravo na energetski dodatak? Moram li se prijaviti kako bih ostvario to pravo? Koji iznos dodatka ću uopće primiti na svoju mirovinu? Kada je isplata? Ovo su samo neka od pitanja koja ste si kao umirovljenik vrlo vjerojatno postavili nakon što je u medijima izašla vijest da će umirovljenici u Hrvatskoj dobiti pomoć u obliku jednokratne novčane isplate. Kako bismo na jednom mjestu odgovorili na sve vaše nedoumice vezane uz ovu Vladinu mjeru, u nastavku vam donosimo ključne informacije koje biste kao umirovljenik trebali imati o energetskom dodatku na mirovine.

Što je energetski dodatak?

Zbog vala poskupljenja hrane, energenata i usluga, Vlada RH je u veljači ove godine u sklopu okvira paketa mjera predstavila i energetski dodatak. Riječ je o jednokratnoj novčanoj naknadi namijenjenoj umirovljenicima u Hrvatskoj, za što je Vlada RH izdvojila čak 470 milijuna kuna.  Provedba ove mjere odvijat će se preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po principu prošlogodišnjeg COVID dodatka. Iznos tog dodatka ovisi o samom iznosu mirovine koju prima pojedina osoba pa bi tako oni s manjom mirovinom trebali dobiti veći iznos ove jednokratne naknade, i obrnuto. Energetski dodatak dobit će umirovljenici s mirovinom do 4 000 kn, a takvih je u Hrvatskoj 721.000.

Trebam li se prijeviti za ostvarivanje prava na energetski dodatak?

Isplata energetskog dodatka bit će za većinu umirovljenika automatska, kao što je to bio slučaj kod COVID dodatka. Prvi će na redu za isplatu biti umirovljenici koji su svoj radni staž u cijelosti ostvarili u Hrvatskoj. Isplata ovoj kategoriji umirovljenika započet će krajem travnja, odnosno početkom svibnja ove godine, kako je najavljeno iz Vlade RH.

Međutim, ako ste dio svojeg radnog vijeka proveli u inozemstvu, odnosno dio mirovine primate u Hrvatskoj, a dio iz inozemstva, potrebno je Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dokazati koliko vam iznose ukupna mirovinska primanja te dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za mjesec ožujak. I u ovom slučaju vaša mirovina ne smije biti veća od 4 000 kuna da biste ostvarili pravo na isplatu energetskog dodatka. Također, ako imate radnog staža u inozemstvu, ali primate isključivo mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj, dužni ste se prijaviti HZMO-u te ispuniti formular u kojem ćete izjaviti da niste primatelj inozemne mirovine. Isplate dodatka za ovu kategoriju umirovljenika očekuju se nakon prvog kruga isplata, odnosno krajem svibnja ili početkom lipnja.

Koji ću iznos naknade dobiti?

Kao što je već spomenuto, iznos jednokratne naknade ovisi o visini vaše mirovine. Umirovljenici  s manjim mirovinama dobit će veće iznose ove jednokratne pomoći i obrnuto. Tako će umirovljenici koji imaju mirovine do 1 500 kuna dobiti jednokratnu naknadu od 1 200 kuna. Oni s mirovinom od 1 500 do 2 000 kuna dobit će 900 kuna, a za osobe s mirovinama od 2 000 do 3 000 kuna predviđeno je 600 kuna. Iznos od 400 kuna dobit će osobe s mirovinama od 3 000 do 4 000 kuna. Ako vaša mirovina premašuje iznos od 4 000 kn, ne ostvarujete pravo na ovu jednokratnu naknadu.

Iako je Vlada RH najavila energetski dodatak kao jednu od mjera, još uvijek se čeka njezina službena odluka o isplati ove jednokratne novčane pomoći. Očekuje se da će odluka biti donesena vrlo skoro, a njome će se detaljnije propisati uvjeti za ostvarivanjem ovog prava. Pratite nas i dalje kako biste ostali u toku s najnovijim informacijama vezanima uz ovu temu.  

Avatar

By MDP