Najveći dio života provodimo u radnom odnosu i to je nešto na što se pripremamo kroz cijelo obrazovanje, bez obzira na to koliko ono trajalo. Uz radne dane pune uspona i padova, dobrih i loših iskustava, na kraju pamtimo ipak ono najbolje. I to je nešto što nosimo sa sobom u mirovinu. Svi težimo mirovini u kojoj su odmor i opuštanje prioriteti što je nekada možda lakše reći nego ostvariti. Koliko se zapravo onda pripremamo za mirovinu kao novo i jednako važno razdoblje života? Što možemo već sada učiniti za svoju mirovinu kako bi ona bila barem korak bliže željenim očekivanjima?

mirovina, štednja
Photo by Unsplash

Odlazak u mirovinu označava početak jedne nove ere života. Ne idemo više na posao, posvećujemo se zaboravljenim hobijima i aktivnostima te uživamo s unucima, opominjući ih kako se nekada puno ljepše živjelo. No, jedan od ključnih faktora bezbrižne starosti jest, naravno, mirovina koja postaje glavni ili u pravilu jedini izvor prihoda.

Osigurajte isplatu mirovine

Odlazak u mirovinu mnogima predstavlja izazov, od promjene svakodnevnih rituala i navika do financijskog aspekta koji je ujedno i najbitniji. Uz obavezan prvi stup mirovinske štednje, većina zaposlenih ima ugovoren i drugi mirovinski stup. Osim toga, postoji još i treći stup koji podrazumijeva dobrovoljnu štednju. Bez obzira na koji način ste ulagali u mirovinsku štednju, prvi i drugi stup su zakonski obavezni te je važno osigurati isplatu mirovine iz njih.

U tom procesu značajnu ulogu ima mirovinsko osiguravajuće društvo koje svaka osoba može samostalno odabrati nakon ostvarivanja prava na isplatu kombinirane mirovine odnosno mirovine iz prvog i drugog stupa. Iako se čini kao formalnost, zapravo se radi o odabiru pouzdanog partnera za mirovinu. Partnera koji će voditi računa o vašim novcima i redovitoj isplati mirovine.

Mirovina u skladu s očekivanjima

Informirajte se, pripremite se, planirajte i odaberite svog partnera za isplatu mirovine. Možda se radi o očekivanim i općepoznatim koracima kada je u pitanju mirovina, no vrlo često zaboravljamo na neki od njih ili se prekasno sjetimo. To je ono što već sada svatko može učiniti kako bi mirovina bila korak bliže željenim očekivanjima. I ne zaboravite, nikada nije prerano!

Avatar

By MDP