Financije

Fintech za početnike – osnove koje trebate znati o financijskoj tehnologiji

Sve češće vidite u trgovini da netko plaća pametnim telefonom?
Evo o čemu se radi!

Fintech ili financijska tehnologija krovni je termin koji se odnosi na softvere, algoritme i aplikacije koje olakšavaju i automatiziraju tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima. Fintech omogućuje lakše i brže raspolaganje novcem bilo da se radi o najjednostavnijim transakcijama u trgovini ili o složenim šifriranim transakcijama. Dakle, sve kompanije koje pružaju financijsku uslugu preko Interneta kroz softver, algoritam ili aplikaciju koriste financijske tehnologije, no treba razlikovati fintech kompanije i fintech bankarstvo.

Kratka povijest fintecha

Plaćanje bez gotovine prakticira se još od 1950ih kroz plaćanje kreditnim i debitnim karticama i predstavlja preteču financijske tehnologije kakva se razvila do danas. Banke su osamdesetih godina prošlog stoljeća počele uvoditi Internet bankarstvo, a kasnih 1990ih dogodila se revolucija koju je pokrenuo PayPal, prva fintech kompanija koja je poslovala prvenstveno na Internetu.

Ovaj način poslovanja nastavio je evoluirati kroz razvoj mobilne tehnologije, kroz društvene medije i šifriranje podataka. S vremenom su se razvile mobilne aplikacije za plaćanje, blockchain mreže ili na hrvatskom jeziku mreže „lanaca blokova“, te različite opcije plaćanja na društvenim mrežama.

Fintech
Fintech

Što su blockchain mreže i kakve veze s njima imaju kriptovalute?

Za razliku od banaka koje pohranjuju podatke o transakcijama u centraliziranom sustavu kojima upravljaju središnje banke, razvila se i decentralizirana baza podataka, odnosno tehnologija raspodijeljene glavne knjige u koju se pohranjuju podatci u mreži povezanih računala.

Najpoznatija vrsta tehnologije raspodijeljene glavne knjige i podloga razvoja kriptovaluta je blockchain mreža. U blockchain upisuju se rezultati transakcija i podatci o tome koliko tko ima jedinica određene kriptovalute. Transakcije se pohranjuju tako da se svrstaju u skupine kronološkim redom i oblikuju u blokove koji se potom povezuju u lanac, a podatci se čuvaju uz pomoć složenih algoritama.

Kriptovalute ne izdaje određena državna središnja banka već se izdaju samo digitalno. Važno je razumjeti da kriptovalute nisu novac niti valuta u tradicionalnom smislu, već se radi o digitalnim financijskim instrumentima i vrlo složenim mehanizmima za koje su karakteristične velike i nagle promjene vrijednosti, bilo pozitivne ili negativne. Upotreba kriptovaluta, među kojima je prvi i najpoznatiji bitcoin, temelji se upravo na tehnologiji raspodijeljene glavne knjige.

Prijavite se na newsletter

Fintech tvrtke – revolucija u svijetu financija i nepoznanica među korisnicima

Za razliku od tradicionalnih banki koje danas naveliko koriste financijsku tehnologiju, za fintech kompanije značajan je slabiji regulatorni sustav budući da su, u usporedbi s bankama, one nova pojava u svijetu financija. Ove se tvrtke mogu baviti različitim uslugama poput plaćanja, kreditiranja, trgovanjem kriptovalutama, osiguranjem, investiranjem i tako dalje.

Njihova glavna značajka je potpuno oslanjanje na digitalnu tehnologiju i Internet pri pružanju usluga što donosi mnoge prednosti, ali i poneke mane. Primjerice, komunikacija s pružateljem usluge „licem u lice“ je svedena na nulu, a zbog slabije kontrole otvara se veća mogućnost zlouporabe osobnih podataka. Kako se financijska tehnologija razvija rapidnom brzinom, prosječan potrošač često nema potrebno znanje da bi ih dobro ili uopće koristio te može biti slabije informiran o svojim pravima ili o opasnostima pri korištenju usluga fintech kompanija.

Postoje pouzdane fintech tvrtke koje djeluju već dugi niz godina i pružaju sigurne usluge. No, zbog slabih regulatornih mehanizama i brzog nicanja velikog broja fintech tvrtki potrebna je viša razina financijske pismenosti i značajna doza opreza pri korištenju njihovih usluga.

Fintech bankarstvo nudi rješenja koja olakšavaju svakodnevni život

Fintech bankarstvo maksimalno pojednostavljuje, ubrzava i pojeftinjuje financijske transakcije korisnicima. Bilo da se radi o kupcu u trgovini ili o nekoj velikoj poslovnoj transakciji, eliminiraju se sve suvišne radnje prilikom plaćanja. Kada se radi primjerice o osobnim financijama i obvezama poput plaćanja poreza, štednji, upravljanju vlastitim financijama, kontroli nad financijama, investicijama ili vođenju vlastitog posla – financijska tehnologija sažela je svaki od tih procesa na nekoliko brzih klikova na mobitelu ili računalu.

FOTOGRAFIJE: Pixles, Unsplash.

Povezani članci

Najnovije

U galeriji hotela Rixos Premium Dubrovnik 12. srpnja 2024. otvorena je izložba “ZLATNA UVERTIRA” Dorin Zelenika, na kojoj su predstavljeni radovi akril na platnu.

Posljednjih godina svjetska modna scena postaje sve inkluzivnija, sve više uključujući osobe s invaliditetom u modne piste, kampanje i editorijale. Ovaj pomak prema raznolikosti pomaže razbijanju stereotipa i promovira prihvaćanje različitosti unutar industrije ljepote i mode.

IZIPIZI je brend koji je transformirao percepciju o naočalama kao skupom modnom dodatku, nudeći moderne, kvalitetne i elegantno dizajnirane modele po razumnim cijenama. Njihove naočale su popularne diljem svijeta, savršene za svaku priliku od čitanja do sunčanja, uz očuvanje planeta.