Financije

Najam ili kupnja nekretnine: kako donijeti ispravnu odluku?

Prilikom odlučivanja između kupnje nekretnine ili najma, važno je uzeti u obzir više faktora, uključujući trenutne ekonomske uvjete, osobne financije, životni stil i planove za budućnost.

U hrvatskom mentalitetu je ukorijenjeno da je kupnja nekretnine bolja opcija, no zapravo se radi o velikoj životnoj odluci koja ovisi, ali i utječe na brojne elemente. S druge strane, unajmljivanje nije dovoljno zakonski regulirano pa samim time unosi određenu dozu neizvjesnosti i nesigurnosti.

Statistike kreditnih stopa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, kao i u ostalim dijelovima Europe, kamatne stope na stambene kredite su u porastu od druge polovine 2022. godine. Prema HNB-ovoj objavi, statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih eurskih sredstava u tromjesečnom razdoblju zaključno s listopadom 2023., nastavljaju trend rasta započet u drugoj polovini 2022.

U listopadu 2023. godine, kamatne stope u Hrvatskoj na štedne depozite kućanstava blago su smanjene na 0,16 %, dok su kamatne stope na kratkoročne i dugoročne oročene depozite kućanstava i poduzeća značajno porasle u usporedbi s prošlom godinom. Kratkoročni depoziti kućanstava zabilježili su prosječnu kamatnu stopu od 2,44 %, a dugoročni 1,40 %, što predstavlja značajan rast od 2012., odnosno 2016. godine. Kod poduzeća, kamate na kratkoročne depozite su porasle na 3,28 %, a na dugoročne na 2,81 %. Kamatne stope na eurske kredite također su u porastu od sredine 2022.

Nenamjenski i ostali eurski krediti kućanstava imali su najvišu prosječnu kamatnu stopu od 5,90 %, dok su stambeni krediti zabilježili najnižu prosječnu stopu od 3,60 %, nastavljajući trend rasta započet u drugom tromjesečju 2022. Prosjek kamatnih stopa na prekoračenja po transakcijskim računima bio je 5,51 %, a na kreditne kartice 4,62 %. Za kredite odobrene nefinancijskim poduzećima, prosječna kamatna stopa iznosila je 4,87 % za kratkoročne i 5,42 % za dugoročne kredite, s godišnjim rastom od 2,66 %, odnosno 2,42 % postotna boda.

Najam nekretnina u Hrvatskoj

Povećanje kamatnih stopa na kredite može znatno utjecati na isplativost kupnje nekretnina u usporedbi s najmom. Međutim, uzlazni trend može dovesti do korekcija na tržištu nekretnina, što potencijalno može utjecati na cijene i učiniti kupnju nekretnine privlačnijom opcijom u budućnosti.

S druge strane, kada govorimo o tržištu najma, iznosi stanarina povećavaju se proporcionalno kako se povećava i cijena kupnje nekretnina te možemo zaključiti kako je najam uvelike pod utjecajem ekonomske klime koja uključuje inflaciju, centraliziranost usmjerenu ka gradovima te smanjenu potražnju najma u manjim, okolnim mjestima.

Uzmemo li kao jedan od primjera glavni grad Zagreb, dolazimo do iskustva da je u metropoli pronalazak stana po razumnoj cijeni koja ne oduzima glavninu prosječne plaće – gotovo nemoguća misija. Kao što smo spomenuli, cijene najma prate inflaciju i ostale ekonomske parametre, a trenutno se cijene garsonijera kreću od oko 350 do 400 eura. U širem centru grada, cijene stanova površine od 50 do 70 kvadrata mogu doseći i od 700 eura mjesečno, a najam luksuzno opremljenih stanova računa se od 1000 eura plus. Dakako, sve ove cijene ne uključuje režijske troškove, a ima li stan i pripadajuće parkirno mjesto, morate ga dodatno platiti. No, Zagreb nije iznimka jer su cijene najma izrazito visoke i u drugim dijelovima zemlje te se kreću približno kao i u metropoli.

Ovi neslužbeni podaci pokazuju da podstanarstvo uskoro postaje stvar luksuza jer u odnosu na plaće, malo tko si može priuštiti željeni najam. Kao alternativa ističe se „cimerstvo“ koje je, primjera radi, u europskim metropolama potpuno normalna stvar. Stanovnici Londona, Berlina, Madrida i sličnih gradova, navikli su na kompenziranje troškova jer bi inače život u gradu bio teško ostvariv.

Prijavite se na newsletter

Kupiti ili unajmiti?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na prvo tromjesečje 2023. u prosjeku su više za 3,5 %, dok su u odnosu na drugo tromjesečje 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku više za 13,7%.

Nadalje, cijene novih stambenih objekata u odnosu na prvo tromjesečje 2023. u prosjeku su više za 5,3 %, a u odnosu na drugo tromjesečje 2022. za 12,4 %. Cijene postojećih stambenih objekata u odnosu na prvo tromjesečje 2023. u prosjeku su više za 3,2 %, a u odnosu na drugo tromjesečje 2022. za 13,9 %.

Ako ipak razmišljate o najmu kao opciji, osim platežne moći, valja uzeti u obzir još nekoliko čimbenika. Prvi korak je definirati mjesto na kojem planirate živjeti sukladno poslu, stilu života i osobnim preferencijama. Što to znači? Primjerice, razlučiti je li vam bitnije imati nešto veći stambeni prostor, ali na udaljenijoj lokaciji ili ćete biti zadovoljni s manje kvadrata na atraktivnijoj lokaciji.

Zatim, potrebno je „staviti na papir“ sve troškove osim samog najma. Tu osim režija ulazi i pričuva čije je plaćanje u praksi stvar dogovora, kao i prijevoz kojim se koristite. Nadalje, istražite i opcije subvencija koje nudi vlast. Iste su najčešće usmjerene ka studentima i mladim profesionalcima. Jedna od posljednjih stavki koja se čini poprilično bazičnom, zapravo može biti od velike koristi, a radi se o mreži osobnih kontakata s kojom ćete podijeliti da ste u potražnji za najmom stana. Na taj način moguće je dobiti cijenu ispod tržišne, a usput i izbjeći potencijale probleme s najmodavcima.

No, kada smo kroz brojke sagledali prenosit i mane kupnje, odnosno najma, točnog odgovora na pitanje što je bolje doista nema. Najam s jedne strane nudi prednost slobode i fleksibilnosti, no njegova mjesečna rata može se staviti bok uz bok rati kredita, pa vodeći se logikom, bolje je „davati sebi“ nego nekome drugome. Ipak, u tome vam na put mogu stati visoke kamatne stope i kreditna nesposobnost. Kao jedan od zaključaka nameće se onaj koji naglašava da je bitno preispitati trenutne ciljeve i mogućnosti te postupiti u skladu s njima.

Ako se ispostavi da trenutno jedino možete u najam, zadajte si cilj promjene posla s većom plaćom kako biste ostvarili potrebnu kreditnu sposobnost kroz narednih godinu dana te pratite tržište nekretnina koje se mijenja iz kvartala u kvartal.

Povezani članci

Najnovije

U galeriji hotela Rixos Premium Dubrovnik 12. srpnja 2024. otvorena je izložba “ZLATNA UVERTIRA” Dorin Zelenika, na kojoj su predstavljeni radovi akril na platnu.

Posljednjih godina svjetska modna scena postaje sve inkluzivnija, sve više uključujući osobe s invaliditetom u modne piste, kampanje i editorijale. Ovaj pomak prema raznolikosti pomaže razbijanju stereotipa i promovira prihvaćanje različitosti unutar industrije ljepote i mode.

IZIPIZI je brend koji je transformirao percepciju o naočalama kao skupom modnom dodatku, nudeći moderne, kvalitetne i elegantno dizajnirane modele po razumnim cijenama. Njihove naočale su popularne diljem svijeta, savršene za svaku priliku od čitanja do sunčanja, uz očuvanje planeta.