edge computing
Tehnologija

Zašto je važno znati što je edge computing?

Edge computing predstavlja arhitekturu obrade podataka koja omogućava lokalnu analizu i obradu podataka na uređajima blizu izvora informacija, umjesto slanja tih podataka u centralizirane centre podataka.

Edge computing je pojam s kojim se sve više susrećemo, a radi se o konceptu distribuiranog računalstva koji obrađuje podatke što je moguće bliže njihovom izvoru. Ova praksa omogućava bržu analizu i obradu podataka – što je ključno za aplikacije koje zahtijevaju trenutačnu reakciju, poput primjerice autonomnih vozila.

Isto tako, približavanjem računalnih resursa i obradom podataka na mjestu njihovog nastanka, edge computing doprinosi efikasnosti i agilnosti te također povećava sigurnost podataka.

Koje su glavne prednosti edge computinga?

 1. Smanjena latencija u obradi podataka – ovo je izuzetno važno za aplikacije koje se oslanjaju na brzinu, a primjeri aplikacija koje zahtijevaju nisku latenciju uključuju autonomna vozila, video igre visoke rezolucije, virtualnu i proširenu stvarnost.
 2. Bolja zaštita privatnosti i sigurnosti podataka – obrada se odvija lokalno, što smanjuje potrebu za prijenosom velikih količina podataka preko potencijalno nesigurnih mreža.
 3. Smanjeni troškovi prijenosa podataka – čineći tehnologiju ekonomski povoljnijom za organizacije koje generiraju ili obrađuju velike količine podataka, edge computing omogućava brži pristup i obradu podataka, što poboljšava ukupno iskustvo korištenja kod krajnjih kupaca.

Prijavite se na newsletter

Po čemu se edge computing razlikuje od cloud pohrane?

Edge computing omogućava lokalnu analizu i obradu podataka na uređajima blizu izvora informacija, pružajući kompanijama bolju organizaciju, brže odazive aplikacija, veću fleksibilnost te jaču sigurnost podataka.

Temeljna razlika između cloud sustava i edge computinga krije se u načinu i mjestu obrade podataka. Naime, dok cloud computing podatke obrađuje na udaljenim serverima dostupnim putem interneta, edge computing procesiranje podataka premješta bliže fizičkom izvoru podataka, poput IoT uređaja.

Nadalje, edge computing pokazao se je odličnim odabirom u situacijama kada je potrebna brza obrada podataka, kao u slučaju autonomnih vozila koja moraju trenutno reagirati na promjene u okolini ili u industrijskim postrojenjima gdje se određene odluke treba donijeti u datom trenutku.

Na taj način edge computing ne samo da smanjuje vrijeme čekanja u obradi i prijenosu podataka, već i optimizira performanse IoT uređaja i aplikacija, osiguravajući da se obrada podataka obavlja što bliže izvoru. Ovo dovodi do efikasnijeg korištenja mrežnih resursa i smanjenja potrebe za stalnom komunikacijom između uređaja i centraliziranih servera.

Međutim, cloud computing i dalje ima značajnu ulogu u digitalnoj infrastrukturi jer omogućava velike kapacitete za pohranu podataka, analizu i računalstvo, dok edge computing nudi komplementarnu tehnologiju koja nadopunjuje cloud tako što rješava ograničenja u pogledu vremena čekanja i povezanosti. Djelujući u sinergiji, cloud i edge computing kao finalni produkt daju fleksibilnije IT okruženje koje ispunjava očekivanja korisnika i aplikacije.

Kako edge computing doprinosi kompanijama?

Organizacija podataka na svim cloudovima i uređajima

 • Edge computing omogućava bolju organizaciju i koordinaciju podataka tako što ih obrađuje i analizira direktno na uređajima blizu izvora podataka, a to za poduzeća znači da će njihovi podaci biti dosljedno ažurirani i sinkronizirani preko različitih cloud platformi i uređaja.
 • Usmjeravanje svih aplikacija na „rubne“ lokacije
 • Premještanjem aplikacija bliže krajnjim korisnicima, odnosno izvorima podataka, edge computing smanjuje vrijeme potrebno za prijenos podataka između korisnika i centra podataka. To ubrzava odaziv aplikacija i poboljšava korisničko iskustvo.

Fleksibilnost kompanije

Pomoću decentralizirane obrade podataka, edge computing omogućava kompanijama da budu efikasnije i fleksibilnije u svome radu, što je posebno važno radi li se o kompaniji s tržištem koje zahtjeva stalne promjene i praćenje trendova. S edge computingom, takve kompanije mogu jako brzo optimizirati svoje performanse i maksimalno iskositi sve dostupne resurse.

Poslovanje sa sigurnošću

Već smo spomenuli da edge computing osigurava jaku sigurnost podataka, a s obzirom na to da podaci ne putuju putem centraliziranih mreža, minimaliziran je potencijalni rizik od cyber napada i zlouporabe podataka. Pojednostavljeno rečeno, lokalna obrada podataka znači da podaci ostaju unutar kontroliranog i sigurnog okruženja.

Izazovi edge computinga

Neefikasna upotreba propusnosti

Ako kompanija ima velik broj uređaja koji zajedno generiraju znatne količine podataka, vjerojatno će htjeti pohraniti te podatke u oblaku. Međutim, slanje sirovih podataka iz rubnih uređaja izravno u oblak može biti izazovno i kompanije uglavnom daju veću propusnost podatkovnim centrima i manju propusnost krajnjim točkama, no edge computing zahtijeva veću propusnost kroz cijelu mrežu.

Smanjena brzine

Kompanije preferiraju mreže povezivanja kao što su 5G ili DSL koje se fokusiraju na protok podataka od oblaka do ruba, a s obzirom na to da većina aplikacija radi na taj način, s druge strane – rubne mreže guraju podatke u suprotnom smjeru. Kao rezultat, brzina slanja podataka može postati neadekvatna, odnosno spora.

Problemi vezani uz podatke

Podaci su ključna imovina svakog poslovanja, a skupljanje podataka na rubu stvara nove izazove te potencijalno može dovesti do toga da se s podacima ne rukuju kako treba, tj. moguće je da kompanije propuštaju vrijedne informacije jer edge computing obrađuje i analizira samo djelomične skupove podataka.

Sigurnosni rizici

Studije su pokazale da većina IT timova smatra edge computing prijetnjom za svoje organizacije. Kada veliki broj uređaja upravlja podacima, ti podaci možda nisu sigurni kao u centraliziranom ili oblak baziranom sustavu. Zanimljiva teza s obzirom na to da se u ideji sigurnost edge computinga ističe kao jedna od njegovih najvećih prednosti.

Primjeri primjene edge computinga

Autonomna vozila: Edge computing omogućuje ultra-nisku latenciju komunikacije između vozila, olakšavajući autonomnu vožnju i konvoje kamiona, što smanjuje troškove goriva i gužve.

Edge computing omogućuje autonomno formiranje konvoja teretnih vozila putem komunikacije u stvarnom vremenu i obrade podataka između vozila. U konvoju, grupa vozila putuje blizu jedno drugog, koristeći smanjeni otpor zraka što rezultira u uštedi goriva i smanjenju gužve. Zahvaljujući edge computingu, svako vozilo može komunicirati s drugima s ultra-niskom latencijom, omogućavajući im održavanje preciznog razmaka i poravnanja. Ova tehnologija potencijalno može eliminirati potrebu za vozačima u svim vozilima osim u prvom, budući da vozila mogu autonomno pratiti pokrete vodećeg vozila dok neprekidno razmjenjuju podatke radi sigurnog i učinkovitog vođenja konvoja.


Naftna i plinska industrija: Udaljenost naftnih i plinskih resursa čini praćenja u stvarnom vremenu izazovnim. Edge computing omogućuje lokalnu obradu podataka, smanjujući ovisnost o centraliziranoj povezanosti s oblakom i poboljšavajući praćenje i sigurnost imovine.

Pametne mreže (Smart grid): Edge computing pomaže u upravljanju potrošnjom energije pružanjem analitika i razine potrošnje energije u stvarnom vremenu. To omogućuje optimizaciju potrošnje energije.

Prediktivno održavanje: Proizvođači imaju koristi od edge computinga detektiranjem promjena u proizvodnim linijama prije nego što dođe do kvarova. Lokalna obrada podataka omogućuje praćenje u stvarnom vremenu i analizu “zdravlja” strojeva, poboljšavajući operativnu učinkovitost.

Zdravstvo: Edge computing poboljšava praćenje pacijenata obradom podataka lokalno, osiguravajući privatnost podataka i omogućujući obavijesti liječnicima u stravnom vremenu o neobičnim trendovima ili ponašanju pacijenata.

Virtualizirane radijske mreže i 5G (vRAN): Edge serveri podržavaju virtualizaciju mobilnih mreža, pružajući prednosti u troškovima i fleksibilnosti. Obrada s niskom latencijom blizu baznih stanica poboljšava performanse mreže.

Cloud gaming: Tvrtke za cloud gaming koriste edge servere kako bi smanjile latenciju i poboljšale iskustvo igranja.

Isporuka sadržaja (Content Delivery): Edge caching smanjuje latenciju u dostavi sadržaja, poboljšavajući korisničko iskustvo za usluge streaminga i web stranice.

Upravljanje prometom: Edge computing omogućuje učinkovitije upravljanje gradskim prometom optimizacijom protoka prometa.

Pametni domovi (Smart homes): Lokalna obrada podataka u pametnim domovima smanjuje troškove, latenciju i sigurnosne rizike povezane s centraliziranom obradom, poboljšavajući performanse pametnih uređaja kao što su glasovni asistenti.

Case Study

Edge computing postaje sve važnije u digitalnoj infrastrukturi, posebno za tvrtke koje obrađuju velike količine podataka i zahtijevaju brze odgovore. Primjerice, tvrtka koja se bavi proizvodnjom IoT uređaja i pametnih strojeva odlučila je implementirati edge computing kako bi optimizirala obradu podataka i smanjila latenciju za praćenje i kontrolu opreme u stvarnom vremenu.

U implementaciji:

 1. Tvrtka je postavila edge uređaje na različitim lokacijama unutar svojih proizvodnih objekata, blizu IoT senzora i strojeva koji generiraju podatke u stvarnom vremenu.
 2. Edge uređaji su opremljeni računalnim resursima i mogućnostima za pohranu kako bi lokalno obrađivali i analizirali dolazne podatke. To je smanjilo potrebu za slanjem velikih količina “sirovih podataka” na centralizirani oblak, čime se smanjila latencija.
 3. Zahvaljujući obradi podataka na rubu mreže (edge), tvrtka je omogućila donošenje odluka u stvarnom vremenu na temelju lokalne analize podataka. Kritični uvidi su generirani i odmah primijenjeni, poboljšavajući operativnu učinkovitost i smanjujući vrijeme zastoja u proizvodnji.

Rezultati i prednosti:

 1. Značajno smanjenje latencije: Implementacija edge računalstva značajno je smanjila latenciju obrade podataka, omogućavajući brže reakcije za praćenje i kontrolu strojeva.
 2. Poboljšana operativna učinkovitost: Analiza podataka u stvarnom vremenu na mreži omogućila je tvrtki optimizaciju performansi opreme, predviđanje potreba za održavanjem te optimizaciju procesa proizvodnje.
 3. Uštede troškova: Smanjenjem količine podataka poslanih u oblak, tvrtka je smanjila troškove povezanih s prijenosom i pohranom podataka.
 4. Povećana pouzdanost: Edge računalstvo poboljšalo je ukupnu pouzdanost sustava osiguravajući neprekidan rad čak i u situacijama s povremenim ili ograničenim povezivanjem na mrežu.

Ova uspješna implementacija edge computinga transformirala je operacije tvrtke za proizvodnju, uvodeći sposobnost obrade podataka u stvarnom vremenu na rubu njihove mreže. Osim pobiljšanja učinkovitosti i fleksibilnosti poboljšana je sigurnost podataka i smanjili su se operativni troškovi, demonstrirajući konkretnu korist edge rcomputinga u industriji IoT uređaja i pametnih strojeva.

FOTOGRAFIJE: Pinterest, Pexles.

Povezani članci

Najnovije

U galeriji hotela Rixos Premium Dubrovnik 12. srpnja 2024. otvorena je izložba “ZLATNA UVERTIRA” Dorin Zelenika, na kojoj su predstavljeni radovi akril na platnu.

Posljednjih godina svjetska modna scena postaje sve inkluzivnija, sve više uključujući osobe s invaliditetom u modne piste, kampanje i editorijale. Ovaj pomak prema raznolikosti pomaže razbijanju stereotipa i promovira prihvaćanje različitosti unutar industrije ljepote i mode.

IZIPIZI je brend koji je transformirao percepciju o naočalama kao skupom modnom dodatku, nudeći moderne, kvalitetne i elegantno dizajnirane modele po razumnim cijenama. Njihove naočale su popularne diljem svijeta, savršene za svaku priliku od čitanja do sunčanja, uz očuvanje planeta.